Om rasen

Svenska Kennelklubbens hemsida finns en text framtagen i samarbete med Bichon Frisé Ringen för att beskriva rasens mentalitet och hälsa. Där kan man även ladda ner nu gällande rasstandard som främst består av riktlinjer för rasens yttre egenskaper.
Bichon Frisé Ringen själva skriver det här på sin hemsida:

Bichon Frisé är en dvärghund med en max höjd på 30 cm. Tillhör rasgrupp 9, dvärghundar. Pälsen är vit och silkeslen, med utdragna korkskruvslockar, som enligt rasstandarden ska påminna om pälsen hos en mongolisk get (!). Det är en ras som man kontinuerligt badar och klipper pälsen på.

Rasen är en utpräglad sällskapshund, glad och lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. Ena stunden är den full av ”bus” och i nästa mycket kelig och tillgiven. Den är en riktig showhund och den hittar gärna på tokerier för att få uppmärksamhet. Rasen kräver måttligt med motion men den tackar inte heller nej till långa promenader eller andra aktiviteter så som rallylydnad, agility, flyball, lydnad och att göra konster är några saker som roar dem. Bichon Frisén fungerar i allmänhet bra med andra hundar. Den känner snabbt igen rasfränder.

Motion
En Bichon Frisé behöver runt en timmes promenad om dagen. Den älskar skogspromenader och är hunden vältränad kan den mycket väl följa med på fjällturen.

Aktivering
För den som vill aktivera sig med Bichon passar fartfyllda hundsporter som agility och flyball alldeles utmärkt. Rasen är mycket lättlärd.

Ett talesätt lyder ”en Bichon Frisé glömmer aldrig”, och det gäller både goda och mindre goda upplevelser. Den är snabb, ibland envis och vill gärna vara sin ledare till lags.

För agility och flyball är en god grundkondition a och o.

Börja med att gå på valpkurs och träna in vardagslydnaden, för att när hunden är tillräckligt gammal börja med träning för kunnig instruktör.
Lämpliga motionsformer för Bichon Frisé:

• Runt en timmes motion per dag
• Lugna vardagspromenader
• Långa skogspromenader
• Följa med på en aktiv semester, till exempel i fjällen.(då gäller det att din hund har en god grundkondition)

Lämpliga aktiveringsformer för Bichon Frisé
• Rallylydnad
• Agility
• Flyball

Ensam hemma
Det är i regel inget problem med att träna en Bichon Frisé att vara ensam hemma då och då.

Rasen och Allergier
Väldigt ofta får vi inom Bichon Frisé Ringen frågor som gäller allergi, t ex kan jag köpa bichon frisé trots att jag är allergisk mot hundar? Till följd av detta vill vi gärna säga några ord om allergi och bichon.

Många får höra att bichon frisé är en allergifri/allergivänlig hundras och att ALLA allergiker kan klara av att ha en bichon. Tyvärr är detta inte sant! Det är sant att vissa allergiker (inte alla!) kan klara en bichon bättre än andra hundraser men detta gäller från fall till fall och inga generella uttalanden kan göras.

Bichonen fäller inte och detta gör att många tror att de därmed inte kan orsaka allergi, inget kan vara mer fel. Det som orsakar allergi är hudepitel (hudavlagringar) och kroppsvätskor (t ex saliv) och detta har alla hundar! Päls har bichonen rikligt av och de tycker om att ”pussas” och vill gärna sitta i famnen. Dessutom krävs det en omfattande skötsel av bichonens päls för att hunden ska må bra. Pälsen ska kardas och kammas regelbundet och då är närkontakten med päls och hud intensiv.

Bichonen är en hundras som badas med regelbundna intervall och därmed blir mängden allergen inte lika stor som hos vissa andra raser, dock finns allergenet där och risken för att allergi uppkommer/förvärras kan inte bortses från.

Det är alltså viktigt att komma ihåg att det finns INGEN hundras som inte kan orsaka allergiska besvär. Om du har fler frågor kontakta klubbens rasinformatör.

Rasklubben hoppas vidare att alla uppfödare tar sitt ansvar och inte säljer bichonvalpar som allergifria utan ser till att informera blivande valpköpare på ett seriöst sätt.

Pälsvård
Det man måste vara medveten om är att det är mycket arbete med pälsen hos en Bichon Frisé. Har du själv ingen möjlighet att bada, föna och karda din hund måste du vara beredd på att bekosta en hundfrisör för detta. Man duschar sin hund ungefär varannan vecka och klipper pälsen var 6:e vecka beroende på längden och kvalité på pälsen.